اعتراضات گسترده مردم به ادامه قطعی گاز و برق و تعطیلی‌های مداوم در کشور

چهارشنبه ۱۴۰۳/۱۱/۲۴

ویدیوها و روایت‌های مردمی رسیده به ایران‌اینترنشنال از نقاط مختلف کشور، خشم و نارضایتی مردم از قطعی گاز و برق و تعطیلی‌های مداوم در نقاط مختلف کشور را نشان می‌دهد. همزمان برای سومین شب متوالی شماری از مردم معترض در دهدشت به خیابان آمدند و علیه حکومت شعار سر دادند.

چند روز پس از برگزاری کم‌رمق مراسم حکومتی ۲۲ بهمن، ویدیوهای ارسالی شهروندان از گوشه کنار کشور، حاکی از شعاردهی شماری از مردم در شیراز، یزد، تهران و پرند، شازند، بوکان، هشتگرد و کامیاران در اعتراض به قطع مکرر برق است.

مردم اراک هم برای چندمین بار در هفته‌های اخیر برای اعتراض به مدیریت ناکارآمد و مسئول در مساله آلودگی هوا به خیابان آمدند و همزمان برای سمین شب پیاپی در دهدشت، تجمعات اعتراضی به حکومت برگزار شد.

از ابتدای امسال، چه در تابستان و چه در زمستان، برق شهروندان به طور مکرر قطع شده است. قطعی برق سلسله مشکلاتی را برای شهروندان ایجاد کرده است.

این خاموشی‌ها نه‌تنها زندگی روزمره شهروندان را مختل کرده، بلکه کسب‌وکارهای بسیاری را نیز با چالش‌های جدی مواجه کرده است.

شهروندان با ارسال ویدیوهایی از شهرهای مختلف ایران به ایران اینترنشنال، از مشکلات بی‌برقی می‌گویند و این‌که حکومت برای شروع دوباره قطعی‌های گسترده منتظر پایان «دهه فجر» بوده است.

شهروند دیگری با ارسال ویدیویی، با اشاره به قطعی برق می‌گوید این «قله‌های پیشرفتی است که آقای خامنه‌ای بی‌شرف گفته به آن رسیده‌ایم و مذاکره نمی‌کنیم.»

سیستم گرمایشی بسیاری از ساختمان‌ها، با پکیج کار می‌کند، با قطع برق، گرمایش شهروندان مختل می‌شود. در مجتمع‌های مسکونی، با قطع برق، امکان استفاده از آسانسور وجود ندارد و از طرفی، در اغلب پارکینگ‌ها برقی هستند و قطع برق باعث سرگردانی شهروندان می‌شود.

این مشکلات دامن کار و کاسبی مملکت را هم گرفته است. کرکره بسیاری از مغازه‌ها هم با برق کار می‌کند و قطع برق، کسب و کار شهروندان را نیز مختل می‌کند.

مشکلاتی به ظاهر ساده، که در عمل زندگی روزمره میلیون‌ها شهروند را در کشور به طور گسترده و زنجیره‌وار مختل کرده است.

سر دادن شبانه شعار از پنجره منازل، در گذشته، از جمله اعتراضات سال ۱۳۸۸، سال ۱۳۹۸ و سال ۱۴۰۱ رایج بوده است.

در اراک، مردم برای چندمین بار در اعتراض به آلودگی هوا تجمع کردند. اراک به دلیل نزدیکی به نیروگاه و مراکز صنعتی، در گذشته نیز با آلودگی هوا مواجه بود، اما در سال جاری این آلودگی افزایش یافته است.

معترضان اراکی، شعار‌هایی چون «اراکی داد بزن، حقتو فریاد بزن» و «اراک رو به زواله، مجلس بی‌خیاله» سر‌دادند.

از همدان نیز یکی از شهروندان با ارسال ویدیویی به ایران‌اینترنشنال از مازوت‌سوزی نیروگاه مفتح در کبودرآهنگ می‌گوید: «ابری از آلودگی در این منطقه درست شده است.»

همزمان بر اساس گزارش‌های رسیده به ایران‌اینترنشنال، شامگاه سه‌شنبه ۲۳ بهمن، شهروندان معترض در میدان مرکزی شهر دهدشت در استان کهگیلویه و بویراحمد برای سومین شب متوالی دست به تجمع زدند.

حاضران در این تجمع شعارهایی از جمله «مرگ بر دیکتاتور»، «امسال سال خونه، سید علی سرنگونه» و «مرگ بر جمهوری اسلامی» سردادند. طبق اطلاعات رسیده ماموران امنیتی و انتظامی دست‌کم شش تن از جمله دو زن معترض را در جریان این تجمع بازداشت کردند. در تجمع‌های دو شب گذشته نیز دست‌کم چهار معترض‌ بازداشت شدند.

امروز چهارشنبه، ۲۴ بهمن‌ماه، مراکز اداری، مدارس و بانک‌های ۲۴ استان کشور به دلیل آنچه مدیریت مصرف انرژی اعلام شده است تعطیل شدند.

پیشتر لااقل در تهران، قطعی بر اطلاع‌رسانی می‌شد، اما از ظهر سه شنبه ۲۳ بهمن‌ماه، گزارش‌های متعددی از قطعی فراگیر، از پیش اعلام نشده در تهران توسط شهروندان منتشر شد؛ نارمک، تهران‌پارس، پاسداران، شهرک غرب و بخش‌هایی از مرکز تهران از جمله مناطقی بودند که این شرایط را تجربه کند. از همان ساعات ابتدایی، قطع برق در برخی مناطق تهران، با شعارهای شبانه اعتراضی همراه شد.

شرکت توانیر علت قطعی برنامه‌ریزی نشده برق را نرسیدن گاز به نیروگاه‌ اعلام کرده و محمد الله‌داد، معاون شرکت توانیر، با اشاره به ادامه بحران برق گفت: «این‌گونه نیست که این مشکل یک‌باره حل شود، برای سال ۱۴۰۴ مشکل برق به طور کلی حل نخواهد شد.»

محمدرضا عارف، معاون اول پزشکیان، گفت که عدم‌النفع ۹۰ هزار میلیارد تومانی صنعت ناشی از قطعی برق و گاز برای دولت قابل قبول نیست.

او وعده داد به منظور «حل ناترازی و برای افزایش ۱۰ هزار مگاواتی ظرفیت برق»، با نوسازی نیروگاه‌ها و بهره‌گیری از انرژی خورشیدی برای تابستان آینده برنامه‌ریزی شده است.

جمهوری اسلامی با مشکلات ساختاری چندوجهی روبرو است. علاوه بر فرسودگی شبکه تولید و انتقال برق و گاز، مشکل دیگر ثابت ماندن قیمت بنزین است که در شرایط تحریم و به دلیل محدودیت منابع، دولت را برای تامین بنزین با مشکل رو برو کرده است.

همزمان با طرح مشترک دولت و مجلس شورای اسلامی، برای تغییر شکل سهمیه‌بندی بنزین، عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور دولت حسن روحانی، از عاملان اصلی افزایش قیمت بنزین در سال ۹۸ که از جمله اصلی ترین مقامات در کشتارآبان خونین ۹۸، با یادآوری رخدادهای آن سال، در هشدار به دولت مسعود پزشکیان از انباشت نارضایتی در جامعه ابراز نگرانی کرد و شرایط فعلی را «خیلی نگران‌کننده‌تر» از آبان ۹۸ توصیف کرد.

خبرهای بیشتر

شنیداری