وزیر دفاع اسرائیل: اگر گروگان‌های اسرائیلی تا شنبه آزاد نشوند، درهای جهنم باز خواهد شد

چهارشنبه ۱۴۰۳/۱۱/۲۴

یسرائیل کاتس، وزیر دفاع اسرائیل، چهارشنبه هشدار داد اگر حماس طبق برنامه بر اساس مرحله اول توافق، تا پایان این هفته سه گروگان‌ را آزاد نکند، همان‌طور که رییس‌جمهوری آمریکا وعده داده، درهای جهنم بر روی غزه باز خواهد شد.

کاتس که چهارشنبه ۲۴ بهمن در جریان بازدید از یک مرکز فرماندهی نظامی این تهدید را مطرح کرد، گفت: «اگر حماس آزادی گروگان‌ها را متوقف کند، دیگر توافقی در کار نخواهد بود و جنگ آغاز می‌شود.»

او در ادامه با اشاره به این‌که در این وضعیت، «جنگ جدید غزه» تا زمانی ادامه خواهد یافت که حماس شکست بخورد و به این ترتیب بتوان «چشم‌انداز» ترامپ درباره انتقال جمعیت غزه به کشورهای همسایه را محقق کرد.

حازم قاسم، سخنگوی حماس، «زبان تهدیدات آمریکا و اسرائیل» را رد کرد و از اسرائیل خواست مفاد توافق آتش‌بس را اجرا کند.

چشم‌انداز حل اختلافات

به گزارش کانال خبری ای‌بی‌سی نیوز آمریکا شواهدی وجود دارد که نشان می‌داد می‌توان اختلافات را برطرف کرد.

این اختلاف زمانی شکل گرفت که حماس، اسرائیل را به عدم اجرای برخی تعهدات آتش‌بس، از جمله تحویل شمار توافق‌شده‌ای از چادرها، خانه‌های پیش‌ساخته و ماشین‌آلات سنگین متهم کرد.

حماس در پی طرح این مشکلات، اعلام کرد آزادسازی گروگان‌های بعدی را که قرار بود شنبه انجام شود، به تعویق خواهد انداخت.

محمود مرداوی، یکی از مسئولان حماس، به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت «نشانه‌های مثبتی» وجود دارد که نشان می‌دهد سه گروگان طبق برنامه روز شنبه آزاد خواهند شد، اما حماس هنوز تعهدی از سوی اسرائیل دریافت نکرده که طبق توافق عمل خواهد کرد.

یک مقام مصری آگاه از مذاکرات به ای‌بی‌سی نیوز گفت دو طرف به دستیابی به توافق نزدیک هستند و اسرائیل متعهد شده است چادرهای بیشتر و تجهیزات امدادی سنگین بیشتری را به غزه ارسال کند.

مقام‌های اسرائیلی هنوز به این گزارش واکنشی نشان نداده‌اند اما اسرائیل گفته در حال عمل به تعهداتش طبق توافقی است که از ۱۹ ژانویه اجرایی شده و جنگ ۱۶ ماهه در غزه را متوقف کرد.

ناتمام‌ماندن مرحله اول توافق آتش‌بس

در مرحله‌ی نخست آتش‌بسی که در حال حاضر برقرار است و قرار است ۴۲ روز ادامه یابد، اسرائیل باید مقادیر زیادی کمک ارسال کند و حماس در ازای دریافت این کمک‌ها و آزادی شمار زیادی زندانی فلسطینی، ۳۳ تن از گروگان‌هایی را که در حمله‌ی ۷ اکتبر ۲۰۲۳ به اسارت گرفته آزاد کند.

گفته می‌شود هشت تن از این گروگان‌ها کشته شده‌اند و پیکر آن‌ها تحویل می‌شود. تاکنون ۲۱ نفر از این ۳۳ نفر آزاد شده‌اند و در مقابل صدها زندانی فلسطینی هم از زندان‌های اسرائیل آزاد شده‌اند.

تهدید حماس برای به تعویق انداختن آزادسازی گروگان‌ها خشم بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل را برانگیخت. او تهدید کرد اگر حماس به تعهد خود عمل نکند، جنگ را از سر خواهد گرفت و دستور داد نیروهای نظامی پیرامون غزه را تقویت کنند.

نیروهای اسرائیلی در طول آتش‌بس در رزوهای اخیر از مناطق پرجمعیت غزه عقب‌نشینی کرده بودند.
تاثیر صحبت‌های ترامپ بر توافق آتش‌بس

ثبات این آتش‌بس همچنین با اظهارات ترامپ متزلزل شده است که پیشنهاد کرده که فلسطینیان از غزه به کشورهای عربی همسایه منتقل شوند تا آمریکا بتواند مالکیت غزه را در اختیار گرفته و آن را نه لزوما برای ساکنان فعلی آن، بازسازی کند.

اردن و مصر، کشورهایی که ترامپ می‌خواهد فلسطینی‌ها به آنجا منتقل شوند، بارها و به‌شدت این طرح را رد کرده‌اند. ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن، پس از دیدار با ترامپ در کاخ سفید در روز سه‌شنبه بار دیگر این موضوع را بیان کرد.

ترامپ همچنین پیشنهاد کرده بود که حماس تمام گروگان‌هایی را که طبق مرحله‌ی اول آتش‌بس هنوز آزاد نشده‌اند، یک‌جا آزاد کند.

این پیشنهاد باعث شد اسرائیل نیز خواهان آزادی گروگان‌های بیشتری در روز شنبه شود در حالی‌که تاکنون این آزادسازی‌ها به صورت تدریجی و تقریبا هفتگی صورت گرفته است.

اختلاف اخیر بر سر آتش‌بس در حالی رخ داد که انتظار می‌رفت اسرائیل و حماس درباره‌ی مرحله‌ی دوم توافق مذاکره کنند. مرحله‌ای که قرار است آتش‌بس را تمدید کند، زمینه خروج کامل نیروهای اسرائیلی از غزه را فراهم آورد و منجر به آزادی باقی گروگان‌های زنده شود.

با این حال، به نظر می‌رسد در این مذاکرات پیشرفت چندانی حاصل نشده است و نتانیاهو تحت فشار شرکای سیاسی خود قرار دارد که برای ماندن در قدرت به آن‌ها متکی است و آنان خواستار ازسرگیری جنگ پس از مرحله‌ی اول هستند.

نخست‌وزیر اسرائیل همچنین با خشم فزاینده‌ی بسیاری از اسرائیلی‌ها روبه‌رو است که از وضعیت جسمانی سه گروگانی که شنبه گذشته آزاد شده‌اند و ظاهری به‌شدت نحیف داشتند، شوکه شده‌اند و می‌خواهند نتانیاهو به توافق پایبند بماند و به آن عمل کند.

خبرهای بیشتر

شنیداری