مقام ارشد حماس: گروگان‌ها وقتی آزاد می‌شوند که مفاد توافق آتش‌بس رعایت شود

سه‌شنبه ۱۴۰۳/۱۱/۲۳

سامی ابوزهری، از مقام‌های ارشد حماس، در واکنش به تهدید ترامپ مبنی‌ بر این‌که اگر همه گروگان‌ها فورا آزاد نشوند، «جهنم به پا خواهد کرد» گفت گروگان‌ها تنها در صورتی آزاد می‌شوند که مفاد آتش‌بس غزه رعایت شود.

این مقام ارشد حماس سه‌شنبه ۲۳ بهمن در گفت‌وگو با رویترز گفت: «ترامپ باید به یاد داشته باشد که توافقی وجود دارد که هر دو طرف باید به آن پایبند باشند، و این تنها راه برای بازگرداندن اسیران است. زبان تهدید هیچ ارزشی ندارد و فقط اوضاع را پیچیده‌تر می‌کند.»

حماس آزادی تعداد بیشتری از گروگان‌ها را تا اطلاع ثانوی به تعویق انداخته و اسرائیل را متهم کرده است که با چندین تیراندازی مرگبار و جلوگیری از برخی کمک‌های بشردوستانه در غزه، توافق را نقض کرده است.

اسرائیل این اتهامات را رد می‌کند و می‌گوید که تنها به کسانی که هشدارها برای نزدیک نشدن به مواضع نیروهای اسرائیلی را نادیده گرفته‌اند، شلیک کرده است.

ترامپ دوشنبه اعلام کرد که حماس باید تا ظهر شنبه تمامی گروگان‌ها را آزاد کند، در غیر این صورت، او پیشنهاد خواهد کرد که آتش‌بس اسرائیل و حماس که از ۳۰ دی‌ماه اجرایی شده است، لغو شود.

ترامپ در کاخ سفید به خبرنگاران گفت: «تمامی گروگان‌ها و نه فقط چند نفر از آنها باید ‌تا ساعت ۱۲ روز شنبه ۲۷ بهمن آزاد شوند و اگر نشدند، همه چیز عوض می‌شود و در جهنم به روی حماس باز خواهد شد.»

او افزود: «این نظر من است و ممکن است اسرائیل نظر خود را داشته باشد که در این‌صورت نظر آنها اصل است.»

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، نیز در بیانیه‌ای تاکید کرد که این کشور همچنان مصمم است همه گروگان‌ها را بازگرداند.

ترامپ گفته است که آمریکا باید کنترل غزه را به دست بگیرد و جمعیت بیش از دو میلیون نفری آن را در کشورهای همسایه اسکان دهد.

رییس‌جمهوری آمریکا دوشنبه ۲۲ بهمن در کاخ سفید به خبرنگاران گفت که کشورهای منطقه پس از گفت‌وگو با او ساکنان غزه را خواهند پذیرفت.

با این حال او هشدار داد که اگر اردن و مصر پناهجویان فلسطینی را که از غزه منتقل می‌شوند نپذیرند، ممکن است کمک به اردن و مصر را متوقف کند.

اردن و مصر از دریافت‌کنندگان بزرگ کمک‌های مالی آمریکا هستند و قطع این کمک‌ها می‌تواند بر این کشورها تاثیری چشمگیر داشته باشد.

ترامپ قرار است روز سه‌شنبه در دیداری که انتظار می‌رود پرتنش باشد، با ملک عبدالله، پادشاه اردن، درباره بازسازی غزه و احتمال قطع کمک‌های مالی به اردن گفت‌وگو کند.

پس از آن‌که پیشنهاد رییس‌جمهوری آمریکا با انتقادهای گسترده در سطح بین‌المللی روبه‌رو شد، نتانیاهو در مصاحبه‌ای با فاکس نیوز گفت: «ایده اصلی این است که به ساکنان غزه که می‌خواهند از آنجا خارج شوند، اجازه خروج داده شود. این چه اشکالی دارد؟ آنها می‌توانند بروند، بعد بازگردند، می‌توانند به جای دیگری منتقل شوند و بازگردند. اما غزه باید بازسازی شود.»

تاکید دبیرکل سازمان ملل بر لزوم جلوگیری از فاجعه در غزه

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، روز سه‌شنبه ۲۳ بهمن در پستی در ایکس با تاکید بر لزوم جدی جلوگیری از شروع دوباره درگیری‌های در غزه، هشدار داد این اقدام به «فاجعه‌ای عظیم» منجر خواهد شد.

او گفت: «من از حماس می‌خواهم که روند آزادی گروگان‌ها را ادامه دهد. هر دو طرف باید کاملا به تعهدات خود در توافق آتش‌بس پایبند باشند و مذاکرات جدی را از سر بگیرند.»

ایده تشکیل کشور مستقل فلسطین که در کنار اسرائیل و در صلح زندگی کند، از سال ۲۰۱۴ که مذاکرات صلح بین فلسطین و اسرائیل به بن‌بست رسید، کمرنگ شده است.

طرح ترامپ برای اسکان حدود دو میلیون فلسطینی از غزه، برای اردن یادآور کابوسی قدیمی است. اخراج گسترده فلسطینیان از غزه و کرانه باختری و تبدیل اردن به کشور جایگزین فلسطینیان، موضوعی است که ملی‌گرایان افراطی اسرائیل مدت‌هاست درباره آن صحبت می‌کنند.

با افزایش خشونت‌ها در کرانه باختری و گسترش شهرک‌های یهودی‌نشین، امید فلسطینیان به تشکیل کشور مستقل فلسطین، به‌شدت کاهش یافته است.

طبق اعلام وزارت بهداشت غزه، بیش از ۴۸ هزار فلسطینی در جنگ غزه کشته شده‌اند و تقریبا تمام جمعیت دو میلیون و ۳۰۰ هزار نفری این باریکه نیز آواره شده‌اند و با بحران گرسنگی روبه‌رو هستند.

در حمله هفتم اکتبر حماس به مناطق جنوبی اسرائیل نیز حدود هزار و ۲۰۰ نفر کشته و نزدیک به ۲۵۰ نفر گروگان گرفته شدند.

تاکنون، ۱۶ نفر از ۳۳ گروگان برنامه‌ریزی‌شده برای آزادی در مرحله اول این توافق به خانه بازگشته‌اند و پنج گروگان تایلندی نیز خارج از برنامه آزاد شده‌اند.

در مقابل، اسرائیل صدها زندانی و بازداشتی فلسطینی را آزاد کرده است، که شامل زندانیانی با احکام حبس ابد به دلیل حملات مرگبار، و همچنین فلسطینیانی می‌شود که در جریان جنگ بازداشت شده و بدون محاکمه در بازداشت نگه داشته شده بودند.

خبرهای بیشتر

شنیداری