جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید در دور پیشین ریاستجمهوری دونالد ترامپ، به ایراناینترنشنال گفت سیاست دولت ترامپ درباره ایران دچار آشفتگی است و هیچ استراتژی منسجمی ندارد.
بولتون با اشاره به قصد چهلوهفتمین رییسجمهوری آمریکا برای به توافق رسیدن با جمهوری اسلامی، گفت: «اینکه ترامپ میخواهد درباره هر چیزی با هر کسی مذاکره کند، خطر دارد. این ایده که او فکر میکند بهترین معاملهگر جهان است، باید آمریکا را نگران کند زیرا او واقعا نمیداند چه چیزهایی در خطر هستند.»
او افزود: «جمهوری اسلامی به دنبال جایگزین کردن یک توافق هستهای دیگر است تا از فشار تحریمها خلاص شود و به دنبال ساخت سلاح هستهای برود.»
ترامپ، چهارشنبه ۱۷ بهمن در پستی در شبکه اجتماعی خود، تروثسوشال، تاکید کرد که ترجیح میدهد «توافق صلح هستهای معتبری» با تهران امضا کند که به ایران اجازه دهد بدون دستیابی به سلاح هستهای، «بهطور صلحآمیز» رشد کند و شکوفا شود.
با این حال بولتون در مصاحبه با ایراناینترنشنال ابراز امیدواری کرد ترامپ «همانگونه که در دوره اول ریاستجمهوری خود فریب جمهوری اسلامی را نخورد»، در این دوره نیز تحت تاثیر تضمینهای آنان قرار نگیرد.
در ماههای گذشته مقامات دولت مسعود پزشکیان بارها از مذاکره با آمریکا سخن گفتهاند و در مقابل نزدیکان علی خامنهای، از جمله حسین شریعتمداری، مدیر مسئول روزنامه کیهان، به مطرحکنندگان این موضوع حمله کردهاند.
رهبر جمهوری اسلامی، ۱۹ بهمن در دیدار با فرماندهان و کارکنان نیروی هوایی و پدافند هوایی ارتش، بار دیگر ضمن مخالفت با مذاکره با آمریکا، گفت که چنین مذاکراتی «هیچ تاثیری در حل مشکلات کشور ندارد» و «مذاکره کردن عاقلانه، هوشمندانه و شرافتمندانه نیست».
وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به پرسش ایراناینترنشنال در واکنش به اظهارات خامنهای، اعلام کرد، اگر حکومت ایران خواهان توافق نباشد، موضع رییسجمهور روشن است: ایران همچنان تحت رژیم فشار حداکثری احیا شده باقی خواهد ماند.
شریعتمداری تکرار کرد: حامیان مذاکره یا احمق هستند یا خائن
شریعتمداری در شماره روز شنبه روزنامه کیهان، با اشاره به سخنان خامنهای نوشت که اگر مطرح کنندگان موضوع مذاکره با آمریکا «خسارت سنگین» این موضوع را درک نمیکنند، «به علت درک و شعور اندک نمیتوانند و نباید در مسئولیتهای نظام حضور داشته باشند».
او افزود: «[اگر آنان] با وجود اطلاع از فاجعهبار بودن مذاکره با آمریکا، کماکان بر انجام آن اصرار میورزند، آیا اصرارشان غیر از خیانت میتواند نام دیگری داشته باشد؟»
نماینده خامنهای در روزنامه کیهان تاکید کرد «کسانی که این روزها، ساز بدصدای مذاکره با آمریکا را کوک کردهاند»، یا «احمق» هستند یا «خائن» و «در هر دو حالت، شایستگی حضور در مسئولیتهای کلیدی نظام را ندارند».
فضائلی: مذاکره بیخاصیتترین و زیانبارترین راه برای حل مشکلات اقتصادی است
مهدی فضائلی، عضو دفتر حفظ و نشر آثار خامنهای، در یادداشتی در شماره شنبه ۲۰ بهمن روزنامه خراسان، ضمن تکرار حرفهای رهبر جمهوری اسلامی، گفت که تجویز کنندگان مذاکره -به عنوان تنها درمانگر مشکلات اقتصادی کشور- «سریعترین، سادهترین و در عینحال بیخاصیتترین و حتی زیانبارترین راهحل» را تکرار و القا میکنند.
دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، سهشنبه ۱۶ بهمن دستورالعملی «بسیار سختگیرانه» برای از سرگیری سیاست فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی و به صفر رساندن صادرات نفت ایران امضا کرد و گفت که جمهوریاسلامی دیگر نباید بتواند به کشورهای دیگر نفت بفروشد.
دقایقی پس از امضای این فرمان، نرخ دلار در ایران با حدود هزار تومان افزایش، از مرز ۸۵ هزار تومان گذشت.
با وجود این تاثیر مشهود، فضائلی تاکید کرد که «مشکلات اقتصادی ریشه در تحریم ندارد» اما: «عدهای برای این مشکل اقتصاد راهحل مذاکره با آمریکا را پیشنهاد میکنند و اصرار دارند که از این طریق مشکل حل خواهد شد.»
او افزود که «تجویز نادرست» نه تنها به درمان ختم نمیشود، بلکه گاهی ممکن است «به هلاکت بیمار» نیز بینجامد.
این موضع در حالی بیان شد که حسن روحانی، رییسجمهوری اسبق ایران، در آخرین نشست دورهای با وزرای دولت خود، هشدارهایی درباره مواجهه با ترامپ و خطرات ناشی از تصمیمگیریهای اشتباه مطرح کرده است.
روحانی تاکید کرده که جمهوری اسلامی ایران در وضعیت حساسی قرار دارد و تنها یک خطا میتواند همه چیز را از بین ببرد.