پس از گرانی سیبزمینی، رسانهها در ایران از افزایش قیمت کیوی تا کیلویی ۲۴۰ هزار تومان خبر دادند.
خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران، شنبه ۲۰ بهمن بر اساس مشاهدات میدانی گزارش داد هر کیلوگرم کیوی در سطح شهر تهران ۸۰ تا ۲۴۰ هزار تومان به فروش میرسد.
این محصول در میادین میوه و ترهبار شهرداری ۹۵ هزار تومان و نرخ مصوب آن در میدان مرکزی میوه و ترهبار تهران ۶۰ تا ۱۵۰ هزار تومان قیمتگذاری شده است.
پیش از این موج گرانی، خبرگزاری ایلنا هشدار داد قدرت خرید کارگران در ایران در سال ۱۴۰۳ در مقایسه با ۱۰ سال گذشته به یکچهارم کاهش یافته است.
غلامرضا نوری قزلجه، وزیر جهاد کشاورزی، درباره گرانیها میوهها گفت: «محصول کیوی ما را تحریم کرده بودند اما همان کیوی امسال صادر میشود و البته متاسفانه به اندازهای بود که قیمت آن در بازار داخل افزایش یافته است. باید بررسی کنیم که این روند اصلاح شود.»
خبرگزاری تسنیم نیز نوشت که کیوی، بازار صادراتی در کشورهای مختلف دارد و نرخ این محصول در بازار داخلی، متاثر از صادراتش بوده است.
هفته گذشته گزارشهایی درباره افزایش قیمت سیبزمینی در ایران به دلیل صادرات گسترده آن منتشر شد.
مهرداد لاهوتی، نماینده لنگرود در مجلس شورای اسلامی، ۱۶ بهمن گفت در گذشته بیش از یک میلیون تن سیبزمینی از ایران صادر میشد اما حالا به دلیل نبود مدیریت، سیبزمینیها در انبارها پوسیدهاند و ایران به واردکننده این محصول تبدیل شده است.
بر اساس گزارشها، قیمت سیبزمینی در ایران به کیلویی ۹۰ هزار تومان رسیده و دولت ناگزیر، مجوز واردات ۵۰ هزار تن سیبزمینی را صادر کرده است.
بررسی آمار گمرک نشان میدهد در ۹ ماه نخست امسال ۳۰۷ هزار تن سیبزمینی به قیمت هر کیلوگرم ۱۴ هزار تومان از جمله به عراق و افغانستان صادر شده است.
همزمان با وخامت اوضاع اقتصادی در ایران و نارضایتی شهروندان از کاهش قدرت خرید، مسعود پزشکیان، رییس دولت چهاردهم، شنبه ۲۰ بهمن در مراسم افتتاح طرحهای عمرانی در سیرجان گفت: «دشمنان فکر میکنند اگر ما را محاصره کنند از گرسنگی خواهیم مرد.»
او پیشتر و در روز ۱۵ بهمن، گفته بود برخی مشکلات اقتصادی خارج از کنترل دولت هستند.
مهدی فضائلی، عضو دفتر علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، شنبه در روزنامه خراسان نوشت: «تجویزکنندگان مذاکره، تحریمها را عامل اصلی مشکلات اقتصادی کشور معرفی میکنند و مذاکره را راهحل، غافل از این که اولا نه مشکلات اقتصادی ما ریشه در تحریمها دارد و نه هر کشوری تحریم شده، شرایطش مانند ما وخیم شده است.»
پیش از او، احمد علمالهدی، نماینده خامنهای در استان خراسان رضوی، روز جمعه گفت: «دشمن با سلسله کارهایی که میکند، برای مردم مسئلهساز شده و گرانی را توسعه میدهد.»
مرکز آمار جمهوری اسلامی ۱۰ بهمن از افزایش تا پنج برابری قیمت اقلام خوراکی و ضروری در ایران خبر داد و اعلام کرد ۵۳ قلم مواد غذایی در دی ماه ۱۴۰۳ نسبت به زمان مشابه در سال پیش از آن، بهطور میانگین حدود ۳۷ درصد افزایش قیمت داشتهاند.
بررسی ایراناینترنشنال از قیمت ۱۵ قلم از اقلام مصرفی خانوارهای ایرانی نشان میدهد افزایش نرخ این اقلام در بازار، فاصلهای چشمگیر با گزارش مرکز آمار دارد و در بسیاری از موارد، رشد قیمتها بهمراتب فراتر از آمارهای رسمی است.