مری نِگ، وزیر تجارت کانادا، از عزم این کشور برای توسعه روابط با اتحادیه اروپا و کشورهای منطقه هند و اقیانوسیه بهمنظور کاهش تبعات وضع تعرفههای تجاری از سوی دونالد ترامپ خبر داد. او همچنین تهدید کرد کانادا از این موضوع به سازمان تجارت جهانی شکایت میکند.
وزیر تجارت کانادا شنبه ۲۰ بهمن در سفر به ژنو، با ماروش شفچوویچ، مسئول تجارت اتحادیه اروپا، دیدار کرد.
او ۱۹ بهمن نیز با نگوزی اوکونجو-ایویلا، مدیرکل سازمان تجارت جهانی، در ژنو دیدار کرده بود.
انگ پس از دیدار با شفچوویچ اعلام کرد کانادا خواهان تعمیق روابط اقتصادی خود با اتحادیه اروپا و حمایت از قوانین تجارت جهانی در برابر تهدیدات مربوط به تعرفههای ایالات متحده است.
اعمال تعرفههای ۲۵ درصدی علیه کانادا و مکزیک، دو همسایه شمالی و جنوبی آمریکا، از جمله اولین اقدامات ترامپ پس از آغاز به کار رسمی او در کاخ سفید بود.
پس از آنکه جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا و کلودیا شینبام، رییسجمهوری مکزیک، بهطور جداگانه اعلام کردند در پاسخ به خواسته ترامپ برای برخورد شدیدتر با مهاجرت غیرقانونی و قاچاق مواد مخدر، متعهد شدهاند نظارتها را در مرز خود با ایالات متحده تقویت کنند، ترامپ موافقت کرد اعمال این تعرفهها را ۳۰ روز به تعویق بیاندازد.
نِگ در سفر خود به ژنو، با اشاره به توافق تجاری سال ۲۰۱۷ کانادا و اتحادیه اروپا گفت: «ما شاهد آمارهای بسیار خوبی بودهایم.»
وزیر تجارت کانادا همچنین خواهان توسعه کسب و کارهای کانادایی در کشورهای عضو اتحادیه اروپا و بالعکس شد.
این اقدامات در حالی صورت میگیرد که اتحادیه اروپا خود در معرض وضع تعرفههای سنگینی مشابه کانادا قرار دارد.
رهبران اروپایی ۱۵ بهمن نسبت به مواضع اخیر رییسجمهوری ایالات متحده در خصوص اعمال تعرفههای تجاری ابراز نگرانی کردند.
در همین رابطه، کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، پیش از نشست غیررسمی سران کشورهای عضو این اتحادیه در بروکسل گفت: «ما بهشدت به یکدیگر وابسته هستیم. ما به آمریکا نیاز داریم و آمریکا نیز به ما نیاز دارد.»
کانادا در دسامبر ۲۰۲۴ (آذر و دی سال جاری) با اندونزی و هفته گذشته با اکوادور توافقات تجاری امضا کرد و تلاشهای زیادی برای افزایش روابط تجاری خود در منطقه هند-اقیانوسیه صورت میدهد.
وزیر تجارت کانادا همچنین هفته آینده به استرالیا، سنگاپور و برونئی سفر خواهد کرد.
به گفته نِگ، کانادا در حال مذاکره با کشورهای جنوب شرق آسیا، از جمله انجمن کشورهای جنوب شرق آسیا (آسهآن)، برای تعمیق روابط است.
نِگ همچنین به ترامپ هشدار داد در صورت اعمال تعرفهها، کانادا میتواند آمریکا را در سازمان تجارت جهانی «به چالش بکشد».
کانادا پیشتر نیز ایالات متحده را به اعمال تعرفههای تلافیجویانه و اقدام قانونی تهدید کرده بود.
پیش از کانادا، چین و هنگکنگ نیز تهدید مشابهی انجام دادند. با این حال، به نظر نمیرسد سازمان تجارت جهانی، حتی در صورت به نتیجه رسیدن شکایت این کشورها، بتواند اقدامی عملی علیه واشینگتن صورت دهد.
چین اکنون شکایت خود را در سازمان تجارت جهانی ثبت کرده است.
ثبت این شکایت، اولین مرحله از یک فرآیند حل اختلاف است که میتواند در نهایت با صدور حکمی، تعرفههای ترامپ را نقض قوانین تجاری بداند؛ مشابه آنچه در سال ۲۰۲۰ و پایان دوره نخست ریاستجمهوری او رخ داد.
با این حال، حتی در صورت پیروزی چین در این دعوای حقوقی، بعید است این موضوع به کاهش تعرفهها منجر شود زیرا نهاد استیناف سازمان تجارت جهانی عملا از کار افتاده است.
آمریکا سالهاست انتصاب قضات این نهاد را به دلیل آنچه «زیادهروی قضایی» خوانده، مسدود کرده و این امر مانع از صدور حکم نهایی در پروندههای مشابه شده است.