کابینه جدید لبنان با کاهش چشمگیر نفوذ حزبالله، گروه مسلح تحت حمایت جمهوری اسلامی، و متحدان آن تشکیل شد و نواف سلام، نخستوزیر لبنان، اجرای قطعنامه سازمان ملل درباره استقرار ارتش لبنان در جنوب این کشور را یکی از اولویتهای اصلی خود برشمرد.
سلام شنبه ۲۰ بهمن در گفتوگو با خبرنگاران در کاخ ریاست جمهوری لبنان اعلام کرد کابینه ۲۴ نفره جدید این کشور اصلاحات مالی، بازسازی و اجرای قطعنامه سازمان ملل را که سنگ بنای ثبات در مرز لبنان با اسرائیل است، در اولویت قرار خواهد داد.
خبرگزاری رویترز نوشت تشکیل کابینه جدید لبنان پس از مداخله «مستقیم و غیرمعمول» آمریکا در روند آن تشکیل شد.
بیشتر بخوانید: حزبالله: اظهارات فرستاده ترامپ، دخالت در حاکمیت لبنان بود
با تشکیل کابینه جدید لبنان، این کشور یک گام دیگر به دسترسی به بودجه بازسازی پس از جنگ ویرانگر میان اسرائیل و حزبالله نزدیکتر شد.
در کابینه جدید، جنبش شیعی امل، متحد حزبالله، اجازه یافت چهار نفر از اعضای کابینه جدید، از جمله یاسین جابر، وزیر دارایی را انتخاب و یک عضو دیگر کابینه را تایید کند.
نبیه بری، رییس پارلمان لبنان، رهبری جنبش امل را بر عهده دارد.
به نوشته رویترز، حضور کمرنگ حزبالله در کابینه لبنان مانع از آن میشود که این گروه و متحدانش «یک سوم مسدود کننده» در دولت را در اختیار داشته باشند، زیرا برای تصویب برخی تصمیمها در کابینه، به دو سوم آرا نیاز است.
پیشتر در ۱۹ بهمن، مورگان اورتگاس، معاون نماینده آمریکا در امور خاورمیانه، تاکید کرد ایالات متحده دخالت حزبالله در کابینه جدید لبنان را «خط قرمز» میداند و از اسرائیل برای وارد کردن ضربات سهمگین به این گروه قدردانی میکند.
سفارت آمریکا در لبنان نیز ۲۰ بهمن از تشکیل کابینه جدید استقبال و ابراز امیدواری کرد که نهادهای دولتی، لبنان را بازسازی و اصلاحات مورد نیاز در این کشور را اجرا کنند.
در کابینه جدید، حزب نیروهای مسیحی لبنان که از مخالفان سرسخت حزبالله به شمار میرود و در پنج سال گذشته در کابینه حضور نداشته، چهار وزیر از جمله یوسف رجی، وزیر امور خارجه و ژوزف صدی، وزیر انرژی را انتخاب کرد.
نخستوزیر لبنان با اشاره به تشکیل دولت ابراز امیدواری کرد کابینه سیاسی جدید و متنوع «با هماهنگی کار کند».
سلام افزود: «این دولت به دنبال بازگرداندن اعتماد میان شهروندان و دولت، میان لبنان و کشورهای عربی، و میان لبنان و جامعه بینالمللی خواهد بود.»
لبنان در پنج سال گذشته به دلیل بحرانهای مالی که بخش بزرگی از مردم را به فقر کشاند، انفجار مهیب در بندر بیروت، جنگ حزبالله و اسرائیل و ویرانیهای ناشی از آن، بهشدت آسیب دیده است.
تشکیل کابینه جدید بهعنوان گامی اساسی برای انجام اصلاحاتی تلقی میشود که میتواند راه را برای اجرای یک برنامه مالی تحت نظارت صندوق بینالمللی پول، دسترسی به حمایت کشورهای کلیدی حوزه خلیج فارس و کمک به بازسازی مناطق تخریبشده باز کند.
سازمان ملل متحد شنبه ۲۰ بهمن از تشکیل دولت لبنان استقبال کرد و آن را «منادی فصل جدید و روشنتر» برای این کشور خواند.
این سازمان افزود با کابینه جدید در زمینه انجام اصلاحات و اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت برای خلع سلاح گروههای مسلح در لبنان همکاری میکند.
قطعنامه ۱۷۰۱ حزبالله را ملزم به عقبنشینی به ساحل شمالی رودخانه لیتانی (حدود ۳۰ کیلومتری مرز اسرائیل) میکند. بر اساس این قطعنامه، تنها ارتش لبنان و نیروهای حافظ صلح سازمان ملل باید در جنوب لبنان مستقر شوند.
نخستوزیر لبنان ۲۰ بهمن تاکید کرد کابینه جدید اجرای این قطعنامه را در کنار اجرای توافق آتشبس که به آخرین درگیری میان حزبالله و اسرائیل پایان داد، در اولویت قرار میدهد.
بر اساس توافق آتشبس، نیروهای اسرائیلی باید جنوب لبنان را ترک کنند، حزبالله باید نیروها و تسلیحات خود را از منطقه خارج کند و ارتش لبنان باید تا ۳۰ بهمن در آنجا مستقر شود.
بیشتر بخوانید: نتانیاهو: اسرائیل در مهلت ۶۰ روزه بهطور کامل از لبنان خارج نخواهد شد
اکنون کابینه جدید لبنان موظف به تهیه طرح کلی رویکرد و اولویتهای دولت آینده است و پس از آن، نیاز به رای اعتماد از پارلمان لبنان برای داشتن اختیارات کامل دارد.
ژوزف عون، فرمانده پیشین ارتش لبنان که از حمایت ایالات متحده برخوردار بود، ۹ ژانویه بهعنوان رییسجمهوری جدید این کشور انتخاب شد و چند روز بعد، سلام را برای تشکیل دولت معرفی کرد.
سلام پیش از این رییس دیوان بینالمللی دادگستری بود و انتخاب او بهعنوان نخستوزیر، تغییر چشمگیری در توازن قدرت در لبنان، پس از ضربات سنگین اسرائیل به حزبالله و همچنین سرنگونی حکومت بشار اسد در سوریه محسوب میشود.