به گزارش رویترز، کریم خان، دادستان دیوان کیفری بینالمللی، نخستین عضو دیوان است که هدف تحریمهای اقتصادی و محدودیتهای سفری میشود که دونالد ترامپ، رییسجمهور ایالات متحده، علیه این دیوان و کارکنانش صادر کرده است.
دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، پنجشنبه ۱۸ بهمن ماه، با امضای فرمانی اجرایی، تحریمهای اقتصادی و محدودیتهای مسافرتی علیه دیوان کیفری بینالمللی و مقامات آن به اتهام «اقدامات نامشروع و بیاساس» علیه ایالات متحده و اسرائیل اعمال کرد.
به گزارش رویترز و به نقل از یک مقام ارشد دیوان کیفری بینالمللی و یک منبع دیگر، که هر دو از سوی مقامات دولت آمریکا در جریان امر قرار گرفتهاند، نام کریم خان امروز در ضمیمهای آمده است که هنوز منتشر نشده و مربوط به فرمان اجرایی است که ترامپ یک روز پیش از آن امضا کرده بود.
تحریمهای اعمالشده مسدودکردن داراییهای افرادی که تحت این تحریمها نام برده شدهاند و همچنین ممنوعیت سفر آنان و خانوادههایشان به ایالات متحده را هم سال میشود.
این فرمان به اسکات بسنت، وزیر خزانهداری آمریکا، دستور میدهد تا با مشورت مارکو روبیو، وزیر خارجه، طی ۶۰ روز گزارشی تهیه کند که در آن اسامی افراد مشمول تحریمها درج شده باشد.
بر اساس توافقی میان سازمان ملل و واشینگتن، خان باید بتواند بهطور مرتب به نیویورک سفر کند تا در مورد پروندههایی که شورای امنیت به دادگاه لاهه ارجاع داده است، به این شورا گزارش بدهد. شورای امنیت پیشتر اوضاع لیبی و منطقه دارفور سودان را به دیوان کیفری بینالمللی ارجاع داده است.
فرحان حق، معاون سخنگوی سازمان ملل، به رویترز گفت: «ما اطمینان داریم که هرگونه محدودیتی که علیه افراد اعمال شود، مطابق با تعهدات کشور میزبان درباره مقر سازمان ملل اجرایی خواهد شد.»
خان هفته گذشته در نیویورک حضور داشت تا شورای امنیت را درباره سودان مطلع کند.
حق افزوده است: «حقوق کیفری بینالمللی یک عنصر اساسی برای مقابله با مصونیت از مجازات است، مصونیتی که متاسفانه گسترده است. دیوان کیفری بینالمللی رکن ضروری آن است و باید بتواند با استقلال کامل به کار خود ادامه دهد.»
اقدام ترامپ در این هفته، که تکرار اقدام مشابهی در نخستین دوره ریاستجمهوریاش است، همزمان با سفر بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، به واشینگتن انجام شد.
نتانیاهو به همراه وزیر دفاع پیشین اسرائیل، به خاطر جنگ اسرائیل در غزه، به ارتکاب جنایت جنگی متهم شدهاند و تحت تعقیب دیوان کیفری بینالمللی قرار دارند.
واکنشهای بینالمللی به تحریم دیوان
دیوان کیفری بینالمللی تصمیم رییسجمهوری آمریکا را برای اعمال تحریم علیه کارکنانش، محکوم کرد و قول داد که به «ارائه عدالت و امید در سراسر جهان» ادامه دهد.
رییس کمیسیون اتحادیه اروپا نیز گفت این نهاد باید بتواند بدون هیچ مانعی «مبارزه خود را علیه معافیت از مجازات جهانی» دنبال کند.
اورزولا فون در لاین افزود: «دیوان بینالمللی کیفری پاسخگویی در قبال جنایات بینالمللی را تضمین میکند، به قربانیان در سراسر جهان صدا میدهد و اروپا همیشه از عدالت و احترام به قوانین بینالمللی حمایت میکند.»
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، گفت که رییسجمهوری آمریکا در اعمال تحریم علیه دیوان کیفری بینالمللی «اشتباه کرده»، زیرا این اقدام یک نهاد مهم را به خطر میاندازد.
سخنگوی وزارت خارجه آلمان نیز گفت برلین همچنان از این دیوان بینالمللی کیفری حمایت خواهد کرد.
او تاکید کرد: «اگر برخی از کشورها امروز در نیویورک برای حمایت از دیوان کیفری بینالمللی دور هم جمع شوند، تعجب نمیکنیم.»
بر اساس فرمان ترامپ، رییسجمهوری آمریکا اختیار دارد داراییهای کارکنان دیوان کیفری بینالمللی و خانوادههایشان را مسدود کرده و ورود آنها را به آمریکا ممنوع کند؛ در صورتی که واشینگتن تشخیص دهد که آنها در تحقیقات یا پیگرد قضایی شهروندان آمریکایی و برخی از متحدان این کشور نقش دارند.