دونالد ترامپ رییسجمهوری آمریکا از شیگرو ایشیبا نخستوزیر ژاپن در کاخ سفید استقبال کرد. دیدار رهبران آمریکا و ژاپن در شرایطی انجام گرفت که این دو متحد در زمینه مقابله با افزایش نفوذ چین تلاش میکنند و همزمان اقتصاد جهانی با تهدید تشدید جنگ تجاری روبهروست.
ترامپ جمعه، ۱۹ بهمن، هنگام استقبال از ایشیبا گفت: «ما ژاپن را دوست داریم!»
او با این حال گفت که تصمیم دارد بر روی کاهش کسری تجاری با ژاپن کار کند.
رویترز نوشت که ترامپ در سه هفته اول دوران جدید ریاستجمهوری خود هنجارها را زیر پا گذاشته و پایتختهای خارجی از اتاوا تا بوگوتا را به لرزه درآورده است اما او نسبتا رویکرد متعارفتری را در قبال متحدان دیرینه واشینگتن در منطقه آسیا اقیانوسیه از جمله ژاپن، کره جنوبی، استرالیا و فیلیپین اتخاذ کرده است.
به نوشته این خبرگزاری، این رویکرد میتواند بهعنوان مبارزه اولیه ترامپ با چین بر سر مواد مخدر مصنوعی، از جمله فنتانیل، مورد آزمایش قرار گیرد.
هشدار آمریکا در مورد تعرفهها علیه سایر کشورها از جمله ژاپن تهدیدی برای روابط تجاری در آسیا و فراتر از آن است.
یک مقام ارشد دولت ترامپ به خبرنگاران گفت که رهبران دو کشور در مورد تمرینات نظامی مشترک، افزایش همکاری در زمینه تجهیزات دفاعی و فناوری، سرمایهگذاری خارجی و انرژی گفتوگو خواهند کرد.
این مقام افزود آنها همچنین در مورد امنیت سایبری، فضا و فرصتهای تجاری مشترک در بخش هوش مصنوعی و نیمههادیها بحث خواهند کرد.
او که نامش فاش نشد، گفت: «ایالات متحده به اتحاد طولانی و نزدیک ما با ژاپن افتخار میکند.»
به گفته این مقام دولت آمریکا، دو کشور به همکاری با یکدیگر ادامه خواهند داد تا اطمینان حاصل شود که از طریق طیف وسیعی از قابلیتهای نظامی خود از تهدیدات در منطقه جلوگیری میکنند.
دومین مقام ارشد دولت ترامپ در پاسخ به سوالی درباره کسری تجاری ایالات متحده با ژاپن و تهدید وضع تعرفهها گفت: «همه ما میدانیم که رییسجمهوری به کسری تجاری بهعنوان نشانهای از عدالت اقتصادی و استحکام روابط توجه زیادی میکند، بنابراین من مطمئن هستم که بحثهایی در مورد آن انجام خواهد گرفت.»
دو منبع آگاه به رویترز گفتند که ترامپ به قانونگذاران جمهوریخواه گفته که قصد دارد تا روز جمعه تعرفههای متقابل بیشتری را بر واردات خارجی اعلام کند.
پیشتر ترامپ یک تعرفه ده درصدی بر تمام کالاهای وارداتی از چین وضع کرده و روابط اقتصادی بین دو کشور را یک «آشفتگی باز» خوانده بود.
آمریکا و چین دو اقتصاد بزرگ جهان هستند و وضع این تعرفهها باعث شد مصرفکنندگان و کسبوکارها در تلاش برای هماهنگ کردن خود با شرایط جدید باشند.
ژاپن نیز که جزو گروه هفت کشور صنعتی جهان است، به تجارت جهانی بسیار وابسته است. این کشور صادرکننده بزرگی است و بیشتر مواد غذایی و منابع طبیعی خود را وارد میکند. همچنین بسیاری از شرکتهای ژاپنی در چین سرمایهگذاری کردهاند و به رابطه با چین متکی هستند.
با این حال، توکیو با دیدگاه تیم امنیت ملی ترامپ نسبت به چین در مورد جاهطلبیهای جهانی پکن و ادعاهای ارضی گسترده در آسیا، از جمله جزیره تایوان که از نظر تولید تراشه حیاتی است، همسو است.
همچنین مقامات ژاپنی نسبت به تلاشهای احتمالی پکن برای جذب نظر مثبت رییسجمهوری ایالات متحده از طریق دادن وعده همکاری در موضوعات کلیدی جهانی، از جمله تجارت، سوءظن دارند.
ترامپ چند روز قبل از آغاز به کار خود به عنوان رییسجمهوری جدید آمریکا با شی جین پینگ رییسجمهوری چین صحبت کرده و گفته بود که بهزودی درباره تعرفهها نیز با او گفتوگو خواهد کرد.
چند مقام ژاپنی که نامشان فاش نشده، اعلام کردند روابط خوبی با منتقدان چین در دولت جدید ترامپ، از جمله مارکو روبیو، وزیر امور خارجه و مایکل والتز، مشاور امنیت ملی کاخ سفید دارند، اما با کسانی که در دولت ترامپ با پکن روابط تجاری دارند، مانند ایلان ماسک کمتر احساس راحتی میکنند.
ترامپ و ایشیبا قرار است بعدازظهر جمعه یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک برگزار کنند.
برای توکیو، سفر نخستوزیر ژاپن به آمریکا یک نشانه امیدوارکننده از سوی دولت جدید ترامپ است.
ترامپ با شینزو آبه، نخست وزیر فقید ژاپن روابط صمیمانهای داشت، اما تاکنون رابطهای با ایشیبا که در اکتبر گذشته به قدرت رسید، نداشته است.
رویترز نوشت که مقامات ژاپنی قصد دارند ترامپ را برای بازدید از ژاپن دعوت کنند.
این مقامات به رویترز گفتند که توکیو برای جلوگیری از وضع تعرفهها، در حال آمادهسازی برخی امتیازات از جمله خرید الانجی بیشتر از ایالات متحده و ارائه حمایت از یک خط لوله گاز ۴۴ میلیارد دلاری در آلاسکا است.
ژاپن همچنین مایل است که صدها میلیارد در زمینه هوش مصنوعی در ایالات متحده سرمایهگذاری کند.