اسرائیل یک بندر و یک فرودگاه را برای خروج فلسطینیان از نوار غزه تعیین می‌کند

جمعه ۱۴۰۳/۱۱/۱۹

پیش‌نویس طرحی در مورد نحوه اجرای پیشنهاد جنجالی دونالد ترامپ رییس‌جمهوری آمریکا، به یسرائیل کاتز وزیر دفاع اسرائیل ارائه شده که بر اساس آن، اسرائیل یک فرودگاه و یک بندر را به‌عنوان نقاط خروج بالقوه فلسطینیان از غزه شناسایی کرده است.

یک مقام اسرائیلی مطلع که نامش فاش نشده، جمعه ۱۹ بهمن به بلومبرگ گفت ایده‌های اولیه پنج‌شنبه در یک نشست نظامی به کاتز ارائه شد.

کاتز در همان روز به ارتش دستور داده بود تا یک نقشه راه برای اجرای پیشنهاد ترامپ در مورد غزه تهیه کند. این در حالی است که هنوز شفافیت کمی در مورد اینکه آیا چنین طرحی می‌تواند حمایت لازم را به دست آورد یا نه وجود دارد.

بیشتر بخوانید: طرح ترامپ برای غزه از کجا آمده و چرا کشورهای عربی نگرانند؟

پیشنهاد جابه‌جایی بیش از دو میلیون نفر از ساکنان نوار غزه برای بازسازی این منطقه به رهبری ایالات متحده به سرعت از سوی مقامات فلسطینی، کشورهای عربی در خاورمیانه و همچنین برخی از دولت‌های اروپایی رد شد.

این مقام اسرائیلی گفت که با این حال، نیروهای دفاعی اسرائیل در حال تعیین این امر هستند که کدام یک از پنج گذرگاه زمینی بین غزه و اسرائیل اجازه خروج امن فلسطینی‌ها را پس از بررسی امنیتی می‌دهد.

او افزود که فلسطینیان سپس با اتوبوس به فرودگاه رامون، یک مرکز بین‌المللی در صحرای جنوبی اسرائیل، یا به بندر دریایی اشدود در سواحل مدیترانه منتقل می‌شوند.

نهاد مربوطه در وزارت دفاع اسرائیل که مسئول برنامه‌ریزی چنین انتقالی است، از اظهارنظر در این مورد خودداری کرد.

اکثر سیاستمداران اسرائیلی از طرح ترامپ که در جریان سفر بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل به واشینگتن مطرح شد، به‌عنوان راهی برای پیشبرد آتش‌بس با حماس و پایان دائمی درگیری‌ها استقبال کردند.

هشدار شلومی بایندر، مدیر اطلاعات نظامی اسرائیل، مبنی بر اینکه طرح ترامپ خطر افزایش خشونت در کرانه باختری، دیگر قلمرو فلسطینی را به همراه دارد، با واکنش منفی عمومی مواجه شد.

کاتز جمعه در بیانیه‌ای گفت: «هیچ دلیلی وجود نخواهد داشت که بر اساس آن، افسران ارتش اسرائیل علیه طرح مهم ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا در مورد غزه، و علیه دستورالعمل‌های رده سیاسی صحبت کنند».

بیشتر بخوانید: مخالفت شدید کشورهای عربی و اروپایی با مالکیت آمریکا بر نوار غزه

اظهارات غافلگیرکننده ترامپ در زمانی بسیار مهم و درست پس از آغاز مذاکرات برای مرحله دوم آتش‌بس اسرائیل و حماس در دوشنبه آینده بیان شد.

اسرائیل تاکید کرده که هر راه‌حلی باید منجر به حذف حماس شود؛ گروهی که از سوی آمریکا و بسیاری از کشورهای دیگر به‌عنوان یک سازمان تروریستی شناخته شده و تا پیش از جنگ بر غزه حکومت می‌کرد.

پیش‌نویس طرح ارتش اسرائیل با این فرض تدوین شده که مصر بر خودداری از پذیرش فلسطینیان قاطعانه پافشاری خواهد کرد.

مصر که همراه با اردن از سوی ترامپ به عنوان میزبان‌های بالقوه فلسطینی‌های غزه معرفی شده بودند، ایده تصرف غزه از سوی آمریکا را رد کرده است.

مبادله گروگان‌های اسرائیلی و زندانیان فلسطینی

هم‌زمان، در حالی که درگیری‌ها بین حماس و اسرائیل همچنان متوقف مانده است، حماس با اعلام اسامی سه گروگان اسرائیلی اعلام کرد که آنها را شنبه در قبال آزادی ۱۸۳ فلسطینی که در زندان‌های اسرائیل هستند، آزاد خواهد کرد.

بخش‌های وسیعی از نوار غزه در جنگ اسرائیل برای ریشه‌کن کردن گروه‌های شبه‌نظامی فلسطینی ویران شده و اکثریت قریب به اتفاق جمعیت غزه در داخل این نوار آواره شده‌اند.

با این حال، مشخص نیست که چه تعداد از مردم غزه مایل به ترک منطقه ویران شده به‌منظور اجرای طرح ترامپ هستند.

قبل از شروع جنگ اسرائیل و حماس، نظرسنجی‌ها نشان می‌داد که حداقل یک سوم ساکنان غزه امیدوارند برای زندگی بهتر به جای دیگری مهاجرت کنند. از زمان شروع درگیری، نظرسنجی دیگری انجام نشده است.

رییس‌جمهوری آمریکا جمعه اعلام کرد که هیچ عجله‌ای برای اجرای طرح خود ندارد.

او پنج‌شنبه نیز اعلام کرد که اسرائیل نوار غزه را پس از پایان جنگ به ایالات متحده تحویل خواهد داد و نیازی به حضور هیچ نیرویی از آمریکا در این منطقه نخواهد بود.

ترامپ که پیش از این از رد استقرار نیروهای آمریکایی در غزه خودداری کرده بود، در شبکه‌های اجتماعی نوشت: «نوار غزه در پایان جنگ از سوی اسرائیل به ایالات متحده واگذار خواهد شد.»

به گفته رییس‌جمهوری آمریکا، فلسطینی‌ها «در جوامع بسیار امن‌تر و زیباتر با خانه‌های جدید و مدرن در منطقه اسکان داده خواهند شد».

او با بیان این‌که ایالات متحده به آرامی و با دقت، ساخت یکی از بزرگ‌ترین و باشکوه‌ترین پروژه‌های توسعه‌ای را آغاز خواهد کرد، افزود: «هیچ سربازی از سوی ایالات متحده [در این طرح] وجود نخواهد داشت.»

کمی پیش از این اظهارات ترامپ، یسرائیل کاتس، وزیر دفاع اسرائیل، در بیانیه‌ای گفت که به ارتش این کشور دستور داده است طرحی را آماده کند که «به هر ساکن نوار غزه اجازه می‌دهد تا به هر نقطه از جهان که موافقت می‌کند آن‌ها را بپذیرد»، برود.

او گفت که این طرح شامل «گزینه‌های خروج از گذرگاه‌های زمینی و همچنین مقررات ویژه برای خروج از طریق دریا و هوا» خواهد بود.

بیشتر بخوانید: ایالات متحده نوار غزه را تصرف خواهد کرد

ساکنان نوار غزه که در حال حاضر تحت محاصره اسرائیل است، قادر به ترک این منطقه نیستند.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، در مصاحبه‌ای با شبکه فاکس‌نیوز گفت: «این اولین ایده خوبی است که من شنیدم.»

او افزود: «این یک ایده قابل توجه است و من فکر می‌کنم که باید بررسی، پیگیری و انجام شود زیرا فکر می‌کنم آینده متفاوتی برای همه ایجاد خواهد کرد.»

نتانیاهو گفت که فکر نمی‌کند پیشنهاد ترامپ برای اعزام نیروهای آمریکایی به منظور به پایان رساندن کار نابودی حماس باشد.

او گفت: «این تعهد ماست، کار ماست و ما کاملا به آن متعهد هستیم.»

کاتس در بیانیه‌ پنج‌شنبه خود از «طرح شجاعانه ترامپ» استقبال کرد که «می‌تواند بخش وسیعی از جمعیت غزه را قادر سازد به مکان‌های مختلف در سراسر جهان بروند».

او پیشنهاد کرد: «به ساکنان غزه باید اجازه خروج و مهاجرت داده شود؛ همان‌طور که در هر جای دنیا چنین است.»

به گفته کاتس، طرح ترامپ می‌تواند طرح‌های بازسازی را در غزه غیرنظامی‌شده، پیش ببرد.

بیشتر بخوانید: آیا همه جمهوری‌خواهان و گروه‌های یهودی از طرح ترامپ استقبال کردند؟

وزیر دفاع اسرائیل با هدف قرار دادن دولت‌های منتقد این کشور در طول جنگ غزه، مقاصد بالقوه‌ای مانند اسپانیا، ایرلند، نروژ و دیگر کشورهایی را که «اتهامات نادرست علیه اسرائیل مطرح کرده‌اند»، برای اجرای این طرح پیشنهاد و استدلال کرد که اگر این کشورها از پذیرش فلسطینی‌ها خودداری کنند، «نفاق آن‌ها برملا خواهد شد».

او همچنین به کانادا اشاره کرد که «برنامه مهاجرت سازمان‌یافته» دارد و قبلا «تمایل خود را برای جذب ساکنان غزه ابراز کرده» است.

بیشتر بخوانید: دستیاران ترامپ، با تعدیل بخش‌هایی از پیشنهاد اشغال غزه، از آن دفاع می‌کنند

خبرهای بیشتر

شنیداری