اتحادیه اروپا در حال بررسی توافقی برای تعلیق جزئی تحریمها بر صنعت انرژی سوریه است که از جمله لغو ممنوعیت واردات نفت خام و صادرات فناوری به صنعت نفت و گاز را در برمیگیرد. این توافق همچنین میتواند محدودیتهای تامین مالی اکتشاف و پالایش نفت و ساخت نیروگاههای جدید را لغو کند.
پایگاه خبری بلومبرگ، جمعه ۱۹ بهمنماه به نقل از چند منبع آگاه گزارش داد که بر اساس این طرح، چندین بانک از فهرست تحریمها حذف شده و برخی محدودیتهای اعمالشده بر بانک مرکزی سوریه کاهش خواهد یافت، اما مسدودسازی داراییهای این بانک در اتحادیه اروپا احتما پابرجا میماند.
وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا ماه گذشته درباره کاهش تدریجی تحریمها علیه سوریه پس از سقوط حکومت بشار اسد توافق کردند. کاهش این محدودیتها مشروط به اجرای اصلاحاتی همچون مشارکت اقلیتها در قدرت است، و وزیران توافق کردند که این اقدامات بهگونهای اجرا شود که در صورت عدم تحقق این شرایط از سوی دولت سوریه، قابلیت بازگرداندن آنها وجود داشته باشد.
کشورهای عضو هنوز درباره نحوه اجرای سازوکار بازبینی و بازگرداندن تحریمها به توافق نرسیدهاند. برخی پایتختهای اروپایی خواهان اعمال حق وتو در هر مرحله بازبینی هستند. این طرح و سایر اقدامات پیشنهادی، پس از دستیابی به توافق نهایی، تحت بررسی حقوقی قرار خواهند گرفت. با این حال، به گفته یکی از افراد مطلع، این پیشنهادها همچنان در حال بررسی بوده و ممکن است پیش از تصویب نهایی دستخوش تغییر شوند.
لغو تحریمها از دولت سوریه در دوران گذار احمد الشرع، رییسجمهوری سوریه در دوره انتقالی که حکومت اسد را سرنگون کرد، حمایت و بازگشت آوارگان، ارسال کمکهای بشردوستانه و حمایت از حقوق زنان و اقلیتها را تسهیل میکند.
اتحادیه اروپا تلاشهای خود را برای ایجاد روابط با رهبران جدید سوریه افزایش داده است.
تماس تلفنی صدراعظم آلمان و احمد الشرع
اولاف شولتز، صدراعظم آلمان، روز جمعه، طی تماس تلفنی با احمد الشرع، حمایت کشور خود از بازسازی سوریه را اعلام کرد.
او همچنین بر ضرورت یک روند سیاسی فراگیر که مشارکت همه سوریها را تضمین و حقوق و امنیت آنانت را تامین کند، تاکید کرد.
الشرع همچنین در تماس دیگری که در هفته گذشته با امانوئل مکرون، رییسجمهوری فرانسه، داشت برای هفته آینده به پاریس دعوت شد.
از دیگر اقدامات پیشنهادی اتحادیه اروپا، لغو ممنوعیت صادرات اسکناس و سوخت هواپیما و کاهش محدودیتهای خطوط هوایی و دسترسی به فرودگاهها است. این پیشنهادها همچنین شامل معافیتهایی از تحریمها، از جمله امکان افتتاح حساب بانکی در سوریه، میشود.
پیش از آغاز جنگ داخلی در ۲۰۱۱، سوریه روزانه حدود ۴۰۰ هزار بشکه نفت تولید میکرد، اما با کاهش چشمگیر تولید، بسیاری از میدانهای نفتی اکنون در اختیار نیروهای کرد قرار دارند.