موسسه آلمانی مطالعات جهانی و منطقهای «گیگا» اعلام کرد نشست برنامهریزیشده خود در برلین با حضور تریتا پارسی، معاون اجرایی موسسه «کویینسی» و بنیانگذار «نایاک»، را به دلیل «تضمین امنیت رویداد و اعضای پنل» لغو کرده است. این تصمیم پس از واکنشها به حضور پارسی در این نشست اتخاذ شد.
موسسه «گیگا» قصد داشت در ۲۹ بهمنماه این نشست را در دفتر خود در برلین برگزار کند تا گزارش اخیر موسسه کوئینسی درباره چشمانداز چندجانبهگرایی در جهانی با روایتهای نظم رقابتی را مورد بحث و بررسی قرار دهد.
این موسسه روز جمعه ۱۹ بهمنماه، با انتشار بیانیهای در وبسایت خود نوشت: «اعتراضها علیه این برنامه ما را مجبور به تعویق آن کرده است، چرا که احساس میکنیم قادر به تضمین امنیت رویداد و اعضای پنل نیستیم. ما قصد داریم موضوعات مهم مطرحشده در این گزارش را در یکی از نشستهای آینده خود بررسی کنیم.»
گروهی از فعالان سیاسی و مخالف جمهوری اسلامی با انتشار پیامهایی در شبکههای اجتماعی نسبت به حضور تریتا پارسی و نقش او در «لابیگری برای جمهوری اسلامی» اعتراض کردند و خواستار لغو این دعوت و جلوگیری از حضور وابستگان به جمهوری اسلامی در نشستهای پژوهشی شدند. برخی از معترضان هشدار داده بودند که در صورت عدم لغو این نشست، اقدام به برگزاری تظاهرات اعتراضی مقابل محل کنفرانس خواهند کرد.
لادن بازرگان، عضو سازمان دادخواهان ایران، در حساب خود در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) دعوت از تریتا پارسی را «بسیار شرمآور و نگرانکننده» خواند و نوشت: «برخی از موسسات به افرادی مانند سید حسین موسویان و تریتا پارسی، که سابقهای مستند در لابیگری و دفاع از جمهوری اسلامی ایران دارند، تریبون میدهند. چرا این موسسات به جای دعوت از مخالفان واقعی جمهوری اسلامی و پژوهشگران مستقل، به این افراد که بخشی از پروپاگاندای رژیم تهران هستند، مشروعیت میبخشند؟»
در بیانیه موسسه «گیگا» تاکید شده است که هرچند نگرانیهای بسیاری از معترضان درباره حکومت «اقتدارگرای» ایران و نقش منطقهای آن را درک میکند، اما این نشست قرار نبوده به نقش ایران یا هیچ کشور مشخص دیگری اختصاص داشته باشد.
گیگا در پایان ابراز امیدواری کرد که این «گفتوگوهای مهم» را در تاریخ دیگری برگزار کند.
این نخستین بار نیست که تریتا پارسی، معاون اجرایی موسسه کشورداری «کویینسی» و بنیانگذار و رییس پیشین شورای ملی ایرانیان آمریکا (نایاک)، که متهم به لابیگری برای جمهوری اسلامی است، در نشستهای موسسه شرکت میکند.
او پیشتر در سال ۲۰۲۴ نیز در دو نشست دیگر این موسسه که بهصورت آنلاین برگزار شده بود، حضور داشت و در آنها درباره موضوعاتی از جمله آینده نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی و جنگ اسرائیل و حماس سخنرانی کرد.
به تازگی، تلویزیون ۴ سوئد، یکی از دو شبکه سراسری این کشور، گزارش داد که روزبه پارسی، رییس بخش خاورمیانه انستیتوی سیاست خارجی در سوئد و برادر تریتا پارسی، با یک شبکه وابسته به وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی که هدف آن تاثیرگذاری بر سیاستهای کشورهای غربی بوده، مرتبط بوده است.
در مهرماه ۱۴۰۲، یک گزارش تحقیقی مشترک ایران اینترنشنال و سمافور، که با بررسی هزاران ایمیل دیپلماتهای ایرانی تهیه شده است، شبکهای از دانشگاهیان و تحلیلگران اندیشکدهها را افشا کرد که از سوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی برای گسترش قدرت نرم تهران ایجاد شده بود.
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در اواخر سال ۱۳۹۲ حلقهای از تحلیلگران و محققان خارج کشور را تحت عنوان «طرح کارشناسان ایران» (The Iran Experts Initiative) یا «شبکه جوانان» تشکیل داد و طبق اسناد بررسی شده، برای سالهای متمادی از این شبکه برای گسترش حوزه نفوذ خود در صحنه جهانی استفاده کرد.