در ادامه اعتراضها به اعدامها در ایران، بیش از هزار و ۲۰۰ تن از جمله زنان زندانی سیاسی، فعالان زنان و فعالان علیه اعدام از ۴۴ کشور جهان، با صدور بیانیهای خواستار پایان دادن به اعدام زنان در ایران شدند.
این بیانیه به امضای هشت تن از زنان زندانی سیاسی رسیده و به بیش از ۱۰۰ سازمان و شبکه فمنیستی بینالمللی، سازمانهای بینالمللی مخالف اعدام و حامی زندانیان ارسال شده و از آنها برای اقداماتی مشترک دعوت به عمل آورده است.
زینب جلالیان، نرگس محمدی، گلرخ ایرایی، مریم سادات یحیوی، حورا نیک بخت، سکینه پروانه، مطهره گونهای و ویدا ربانی، زنان زندانی سیاسی امضاکننده این بیانیه هستند.
آنها در این بیانیه از پخشان عزیزی و وریشه مرادی، دو زن زندانی سیاسی کُرد، به عنوان برخی از کسانی که در حال حاضر در معرض خطر جدی اعدام قرار دارند، نام بردهاند.
وریشه مرادی ۲۰ آبان با حکم ابوالقاسم صلواتی و پخشان عزیزی دوم مرداد با حکم ایمان افشاری در دادگاه انقلاب تهران با اتهام «بغی» به اعدام محکوم شدند.
تایید حکم اعدام عزیزی و صدور حکم اعدام مرادی در هفتهها و ماههای گذشته با اعتراضات گسترده داخلی و بینالمللی همراه شده است.
بیانیه فعالان علیه اعدام از ایران به عنوان یکی از بزرگترین مجریان اعدام در جهان نام برده و تاکید کرده که تنها در سال ۲۰۲۳ دستکم ۸۵۳ نفر از جمله ۲۴ زن و در سال ۲۰۲۴ دستکم ۹۳۸ نفر از جمله شش نوجوان و ۲۹ زن اعدام شدند و بسیاری دیگر همچنان در معرض خطر اعدام قرار دارند.
امضاکنندگان این بیانیه با اشاره به اینکه بیش از نیمی از اعدامهای ثبتشده در ایران مربوط به متهمان مواد مخدر بوده است، یادآوری کردند که بیشتر آنها از جوامع به حاشیه رانده شده و آسیبپذیر بودهاند.
آنها با بیان اینکه اعدام چرخه بیعدالتی و نابرابری را تداوم میبخشد، در بیانیه خود نوشتهاند که بسیاری از زنان محکوم به اعدام از قربانیان خشونت شدید خانگی، ازدواج اجباری و کودکهمسری هستند.
در ماههای گذشته، میزان اجرای احکام اعدام و صدور و تایید احکام اعدام برای زندانیان سیاسی در ایران، افزایش چشمگیری داشته است.
بر اساس گزارش منابع حقوق بشری، در حال حاضر دستکم ۵۵ زندانی در زندانهای سراسر کشور با اتهامات سیاسی یا امنیتی زیر حکم اعدام هستند.
در بخش پایانی بیانیه فعالان علیه اعدام، پیشنهادهایی از جمله «دعوت از فعالان فمینیست و فعالان ضداعدام ایرانی» و «در مرکز توجه قرار دادن صدای زنان و افراد جامعه الجیبیتیکیو»، به فعالان و سازمانهای غیرایرانی در راستای همبستگی برای لغو مجازات اعدام در ایران ارائه شده است.
فشار بر مسئولان جمهوری اسلامی برای توقف اجرای حکم اعدام عزیزی و مرادی، حمایت از زنان ایرانی در مبارزاتشان علیه پدرسالاری، خشونت و سرکوب، پیوستن به تجمعات و کارزارهای آنلاین برای لغو اعدامها، وادار کردن مقامات و نمایندگان جمهوری اسلامی به پاسخگویی درباره آمار هشداردهنده اعدام زنان، برخی دیگر از پیشنهادهای ارئه شده از سوی این افراد است.
بیشتر بخوانید: کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» در پنجاهوچهارمین هفته به ۳۵ زندان کشور گسترش یافت