دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، جمعه ۱۲ بهمن در کاخ سفید درباره مجموعهای از مسائل داخلی و خارجی اظهارنظر کرد و از جمله گفت که اگر دولت جو بایدن بر سر کار نبود، حمله هفتم اکتبر حماس به اسرائیل و جنگ غزه اتفاق نمیافتاد زیرا جمهوری اسلامی پولی نداشت که به حماس و حزبالله بدهد.
او بهویژه در جریان رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری بارها این نکته را تکرار و تاکید کرده بود که در صورت بازگشت به کاخ سفید، سیاست دولت بایدن در قبال جمهوری اسلامی را تغییر خواهد داد.
با این حال، ترامپ و اعضای دولت او از هنگام آغاز به کار در اول بهمن ماه، اگرچه در مورد بسیاری از مسائل سیاست خارجی به روشنی موضعگیری کردهاند، هنوز خطوط اصلی سیاست خود در برابر جمهوری اسلامی را اعلام نکردهاند.
ساعاتی پیش از سخنان دونالد ترامپ، کارولین لیویت سخنگوی کاخ سفید در پاسخ به پرسش خبرنگاری درباره سیاست آینده دونالد ترامپ در قبال جمهوری اسلامی گفت: «رییسجمهوری موضع خود را درباره ایران کاملا شفاف اعلام کرده و این را در مذاکرات آتشبس غزه نیز بهوضوح بیان کرد. او گفت که در صورت عدم پیشرفت مذاکرات آتشبس، حماس و تروریستهای مورد حمایت ایران هزینه سنگینی خواهند پرداخت و سپس به سرعت انجام شد.»
سخنگوی کاخ سفید همچنین به این پرسش که آیا ترامپ، فراتر از گزینه نظامی، قصد دارد با بهرهگیری از اختیارات گسترده خود به تسریع سرنگونی حکومت ایران کمک کند، پاسخ نداد.
«مصر و اردن مردم غزه را خواهند پذیرفت»
دونالد ترامپ روز جمعه در حالی که مشغول امضای فرمانهای اجرایی بود، در اظهاراتی کوتاه به موضوعات دیگر نیز پرداخت و از جمله گفت که مصر و اردن مردم غزه را خواهند پذیرفت.
با این حال او در این زمینه توضیح بیشتری نداد.
مصر و اردن پیش از این با انتشار بیانیههای رسمی پیشنهاد جابهجایی مردم غزه و پذیرفتن آنان در خاک خود را بهطور کامل رد کرده بودند.
پیشنهاد ترامپ در این زمینه همچنین با مخالفت شدید تشکیلات خودگردان فلسطینی و کشورهای عربی مواجه شده است.
صحبت و دیدار با رهبران روسیه و ژاپن
دونالد ترامپ در بخش دیگری از صحبتهایش خبر داد که هفته آینده در واشینگتن میزبان نخستوزیر ژاپن خواهد بود.
او همچنین بدون دادن توضیحات بیشتر گفت: «درحال گفتوگوهایی جدی با روسیه هستیم و با ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه، صحبت خواهم کرد و فکر میکنم که شاید کار مهمی انجام دهیم.»
رییسجمهوری آمریکا همچنین گفت:«ما از ونزوئلا راضی نیست و میخواهیم در این مورد کاری انجام دهیم. خواهیم دید که برای اصلاح اوضاع در ونزوئلا چه کاری میتوانیم انجام دهیم.»
او در عین حال بار دیگر سخنان قبلی خود درباره کانال پاناما را تکرار کرد و گفت: «ما قصد داریم کانال پاناما را پس بگیریم.»
مصمم در وضع تعرفههای جدید
دونالد ترامپ در سخنان خود همچنین بار دیگر بر ضرورت اعمال تعرفههای جدید بر واردات کالا به آمریکا تاکید کرد و گفت: «ما کسری بودجه زیادی داریم و کار درست وضع تعرفههای جدید و بیشتر است.»
کاخ سفید اعلام کرده است که تعرفههای جدید بر واردات از کانادا، مکزیک و چین از شنبه ۱۳ بهمن آغاز میشود. قرار است در سیاست جدید تعرفههایی ۲۵ درصدی بر واردات کالا از مکزیک و کانادا و تعرفههایی ده درصدی بر کالاهای چینی وضع شود.
ترامپ گفت: «کانادا بسیار ناعادلانه با ما رفتار کرده است. با این حال تعرفه بر واردات نفت از این کشور را به ده درصد کاهش میدهیم.»
رییسجمهوری آمریکا تاکید کرد که در حال حاضر چین، کانادا و مکزیک نمیتوانند هیچ کاری برای جلوگیری از وضع تعرفههای جدید انجام دهند.
او افزود که که تعرفههای نفت و گاز احتمالا از ۱۸ فوریه اعمال میشود.
رییسجمهوری آمریکا گفت که تعرفههایی نیز بر واردات تراشهها، فولاد، آلومینیوم و مس اعمال خواهد شد و امکان افزایش تعرفهها وجود دارد.
ترامپ همچنین بدون تعیین تاریخی مشخص، تاکید کرد که تعرفههایی بر واردات از اتحادیه اروپا نیز اعمال خواهد شد.
او افزود: «در مورد تعرفههای اتحادیه اروپا کار بسیار قابل توجهی انجام خواهیم داد.»
رییسجمهوری آمریکا گفت گاهی هزینههای تعرفهها به مصرفکنندگان منتقل میشود و وضع تعرفهها ممکن است در کوتاه مدت باعث اختلالاتی شود اما او نگران واکنش بازار به اعمال تعرفههای جدید نیست.
کوچک کردن دولت فدرال
دونالد ترامپ در ادامه صحبتهایش در روز جمعه با دفاع از برنامههایش برای کاهش شدید تعداد کارکنان دولت فدرال و کوچکتر کردن دولت گفت: «رویای ما این است که مردم در بخش خصوصی کار کنند و نه در بخش دولتی.»
او تاکید کرد که همه کارمندان فدرال قابل جایگزین کردن هستند.
در همین حال کاخ سفید نیز روز جمعه اعلام کرد که تعداد زیادی از کارکنان فدرال مشوقهای مالی برای ترک شغل خود را پذیرفتهاند.
کاخ سفید پیشتر به کارکنان فدرال پیشنهاد کرده بود که اگر تا شش فوریه از کار خود استعفا کنند، حقوق خود تا پایان ماه سپتامبر را دریافت خواهند کرد.