همزمان با قطع گاز در مناطقی از استانهای شمالی ایران، معاون اول دولت مسعود پزشکیان از زیان ۹۰ هزار میلیارد تومانی کشور به دلیل قطع گاز و برق خبر داد.
هژبر جوادی، مدیر عامل شرکت گاز مازندران، چهارشنبه ۲۴ بهمن، خبر داد که به دلیل سرمای هوا، افزایش مصرف و اشکالات فنی در ایستگاههای پمپاژ، گاز تعدادی از مشترکان خانگی در کلاردشت و همچنین برخی روستاهای کوهستانی چمستان، آمل، بهشهر و چالوس قطع شد.
او گفت که گاز همه صنایع بزرگ و کوچک و حتی سیانجیهای کل استان نیز قطع شده است.
مقامات شرکت گاز همزمان از قطع گاز در مناطق دیگری از استانهای شمالی به دلیل افزایش مصرف خبر دادند.
علی طالبی، مدیرعامل شرکت گاز استان گلستان، دلیل قطع گاز در محلههایی از گرگان را افت شدید اعلام کرد و گفت که گاز برخی واحدهای صنعتی نیز برای قطع نشدن گاز خانگی قطع شده است.
مسعود برادران نصیری، سرپرست شرکت گاز گیلان، گفت که گاز ۳۵ مرکز اداری دولتی «به دلیل مصرف زیاد» قطع شده است.
او گفت گاز ۱۰۹ باغ ویلای خالی در استان نیز قطع شده است.
زیان ۹۰ هزار میلیارد تومانی قطع گاز و برق
سعید توکلی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، سهشنبه از ثبت رکورد جدید ۶۸۱ میلیون مترمکعب مصرف گاز در بخش خانگی، تجاری و صنایع در ۲۴ ساعت پیش از آن خبر داد.
از سوی دیگر، مقامات دولت بارها از کمبود برق و گاز خبر دادهاند و ادارهها و مراکز آموزشی در هفتههای گذشته بارها به دلیل کمبود انرژی تعطیل شدهاند.
به دنبال این شرایط، محمدرضا عارف، معاون اول پزشکیان، گفت که عدمالنفع ۹۰ هزار میلیارد تومانی صنعت ناشی از قطعی برق و گاز برای دولت قابل قبول نیست.
او وعده داد به منظور «حل ناترازی و برای افزایش ۱۰ هزار مگاواتی ظرفیت برق»، با نوسازی نیروگاهها و بهرهگیری از انرژی خورشیدی برای تابستان آینده برنامهریزی شده است.
چهارشنبه، مراکز اداری و آموزشی ۲۴ استان، تعطیل شدند.
از ظهر سهشنبه ۲۳ بهمن ماه نیز گزارشهای متعددی از قطع فراگیر برق در تهران از سوی شهروندان منتشر شد. نارمک، تهرانپارس، پاسداران، شهرک غرب و بخشهایی از مرکز تهران از جمله مناطقی بودند که این شرایط را تجربه کردند.
قطع برق در برخی مناطق تهران، با شعارهای شبانه اعتراضی همراه شد.
پس از آن شرکت توانیر در اطلاعیهای اعلام کرد: «با توجه به سرمای هوا، افزایش مصرف گاز خانگی و محدودیتهای ایجاد شده در روند تامین و انتقال گاز به نیروگاهها، برق قطع شده است.»
در همین حال، محمد اللهداد، معاون شرکت توانیر، با اشاره به ادامه بحران برق گفت که برای سال ۱۴۰۴ هم مشکل به طور کلی حل نخواهد شد.
او افزود: «تلاش میکنیم وضعیت بهتر شود اما با این میزان ناترازی که ما داریم، مسئله در عرض یک سال حل نمیشود.»
پس از انتقادها به قطع گسترده برق در تهران، محسن پاکنژاد، وزیر نفت دولت پزشکیان، اعلام کرد این مسئله ربطی به تامین سوخت نیروگاهها ندارد اما فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، گفت که این مسئله «به دلیل تامین نشدن سوخت نیروگاهها» است.
جمهوری اسلامی در سالهای اخیر و به طور خاص از ابتدای سال ۱۴۰۳، با زنجیره بحران انرژی مواجه شده است. زنجیره بحرانی که مقامات جمهوری اسلامی آن را «ناترازی» میخوانند و اغلب تقصیر آن را به گردن شهروندان میاندازند.
مقامات دولتی، با اقدامات تبلیغاتی نظیر کاپشن پوشیدن پزشکیان در منزل و توصیه به پویشی به نام «دو درجه کمتر»، شهروندان ایرانی را به پرمصرف بودن متهم میکنند.
بر اساس آمارهای موجود، سرانه مصرف انواع انرژی ایرانیان در سال ۲۰۲۲ میلادی، ۴۰ کیلووات ساعت بوده است. این سرانه در قطر ۲۲۶ کیلووات ساعت، در امارات متحده عربی ۱۵۰ کیلووات ساعت، در عربستان سعودی ۸۳ کیلووات ساعت و در روسیه ۶۰ کیلووات ساعت بوده است.