سوریه: از جمهوری اسلامی و روسیه زخم‌ خورده‌ایم، باید سیاست خود را مشخص کنند

چهارشنبه ۱۴۰۳/۱۱/۲۴

اسعد حسن الشیبانی، وزیر خارجه سوریه، از جمهوری اسلامی و روسیه خواست سیاست مشخصی در قبال دمشق اتخاذ کنند زیرا به گفته مردم سوریه از این دو متحد حکومت بشار اسد زخم‌ خورده‌اند.

شیبانی چهارشنبه ۲۴ بهمن در سخنرانی خود در «اجلاس جهانی دولت‌ها» در دوبی گفت دمشق از تهران و مسکو «پیام‌های مثبتی» دریافت کرده، اما این پیام‌ها باید به «یک سیاست روشن» تبدیل شوند تا بتوانند به مردم سوریه «احساس اطمینان» دهند.

او افزود: «پیام‌های روشنی [از سوی جمهوری اسلامی و روسیه] در خصوص احترام به دولت جدید سوریه و احترام به حاکمیت مردم سوریه وجود دارد. اما همان‌طور که به شما گفتم، زخم‌هایی در میان مردم سوریه باقی مانده و رنجی که مردم سوریه از سوی این دو کشور متحمل شده‌اند.»

اسعد حسن الشیبانی، وزیر امور خارجه سوریه (سمت راست)، اجلاس جهانی دولت‌ها، دوبی، ۲۴ بهمن

جمهوری اسلامی و روسیه دو متحد اصلی حکومت بشار اسد بودند و نقشی محوری در بقای حکومت او پس از آغاز جنگ داخلی سوریه در سال ۲۰۱۱ ایفا کردند.

پیش‌تر دو نماینده سابق مجلس شورای اسلامی به‌طور جداگانه تایید کردند حکومت ایران دست‌کم ۳۰ میلیارد دلار برای حفظ اسد در قدرت هزینه کرد.

در نهایت، مخالفان مسلح سوری در یک عملیات غافلگیرکننده ۱۱ روزه که از ادلب و حلب آغاز شد، توانستند ۱۸ آذر به دمشق برسند و به بیش از پنج دهه حکومت خاندان اسد بر سوریه پایان دهند.

۱۶ بهمن، احمد الشرع، رییس‌جمهوری سوریه در دوره انتقال قدرت، با انتقاد از سیاست‌های جمهوری اسلامی گفت: «حضور شبه‌نظامیان ایرانی در سوریه در دوران حکومت پیشین، خطری استراتژیک بود که کل منطقه را تهدید می‌کرد.»

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، تاکنون بارها وعده بازپس‌گیری سوریه از حاکمان جدید این کشور را داده است.

به دنبال تیرگی روابط دمشق و تهران پس از سقوط حکومت اسد، وزارت دارایی سوریه ۲۹ دی ورود کالاهای ایرانی به این کشور را ممنوع اعلام کرد.

پیش‌تر در ۲۸ دی، شرکت ترکیش ایرلاینز در اطلاعیه‌ای خبر داد بنا بر اعلام حکومت سوریه، شهروندان ایرانی برای ورود به سوریه باید مجوز دریافت کنند.

احمد الشرع، رییس‌جمهوری سوریه در دوره انتقال قدرت

تماس تلفنی پوتین و الشرع

ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه، ۲۴ بهمن با الشرع به‌صورت تلفنی گفت‌وگو کرد.

بنا بر اعلام دفتر ریاست‌جمهوری سوریه، پوتین در این تماس تلفنی از وزیر خارجه سوریه دعوت کرد به مسکو سفر کند.

بشار اسد پس از گریختن از سوریه به روسیه پناهنده شد و هم‌اکنون در این کشور به سر می‌برد.

روسیه پس از روی کار آمدن حکومت جدید سوریه، نفوذ نظامی خود در منطقه را در معرض خطر می‌بیند.

روسیه که در دوران حکومت اسد در دو پایگاه طرطوس و لاذقیه حضور داشت، در هفته‌های اخیر روند خروج نیروها و تجهیزات نظامی خود از سوریه را شدت بخشیده است.

میخاییل بوگدانوف، معاون وزیر خارجه روسیه و الکساندر لاورنتیف، فرستاده ویژه رییس‌جمهوری روسیه در امور سوریه، ۹ بهمن برای گفت‌وگو درباره حفظ دو پایگاه نظامی خود در این کشور، به دمشق سفر کردند.

با این حال، به نظر می‌رسد مذاکرات مسکو با حاکمان جدید دمشق تاکنون به نتیجه‌ای ختم نشده است.

خبرهای بیشتر

شنیداری