سازمان حفاظت محیط زیست: پلنگ دماوند با وخیم‌تر شدن بیماری‌اش تلف شد

چهارشنبه ۱۴۰۳/۱۱/۱۷

بابک باستانی، دامپزشک سازمان محیط‌زیست، از تلف شدن پلنگ دماوند با وخیم‌تر شدن وضعیت بیماری‌اش خبر داد و گفت آزمایش‌های اولیه و تکمیلی، وجود ویروس کرونای ویژه گربه‌سانان را در خون این پلنگ نشان داد.

باستانی با اعلام این خبر گفت پلنگ از شنبه علائم عصبی جدی از خود نشان داد و از خوردن غذا و دارویی که همراه با غذا به آن داده می‌شد امتناع کرد و چهارشنبه ۱۷ بهمن تسلیم بیماری کرونای گربه‌سانان شد.

این دامپزشک با اشاره به تشکیل کمیته دامپزشکی برای درمان این پلنگ پس از تشخیص بیماری گفت: «پلنگ در ۳۰ روز نخست به درمان واکنش مثبتی نشان داد و روند بهبود نسبی مشاهده شد، اما از ۱۳ بهمن شرایطش نامساعد و به‌شدت بحرانی شد.»

پیش از این در هشتم دی‌ ماه، اهالی روستای مغانک در شهرستان دماوند حضور یک پلنگ نر بالغ در محدوده روستا را گزارش کردند.

پس از آن با حضور نیروهای یگان حفاظت محیط زیست، این پلنگ زنده‌گیری و به پارک پردیسان تهران منتقل شد.

بر اساس برآوردها کمتر از ۲۰ قلاده یوزپلنگ آسیایی باقی مانده و این گونه جانوری در لبه پرتگاه انقراض گرفته است.

پیش از این در ۱۵ آذر، حمید ظهرابی، معاون سازمان حفاظت محیط زیست در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا با استناد به آخرین آمار به دست آمده از شناسایی هفت یوز بالغ و ۱۰ توله‌یوز در کشور خبر داد.

حسن اکبری، معاون پیشین سازمان حفاظت محیط زیست نیز آذر ۱۴۰۲ اعلام کرد که برای نجات یوز از پرتگاه انقراض، بیشتر از چهار تا پنج سال فرصت نیست.

او دلایل این مساله را «ضعیف بودن جمعیت پایه یوز، تعداد محدود خانواده‌ها، محدودیت تعداد یوزهای نر، ضعف ژنتیکی ناشی از درون‌آمیزی و خطرات طبیعی و انسانی از جمله تصادفات جاده‌ای» عنوان کرد.

در فروردین سال جاری نیز مدیرکل محیط زیست مازندران از مرگ یک قلاده پلنگ سه ساله در حاشیه اراضی جنگلی روستای الیرد در محدوده مناطق آزاد تحت حوزه استحفاظی پارک ملی «کیاسر» و کشف لاشه آن خبر داد.

گونه یوز دارای دو زیرگونه آسیایی و آفریقایی اصلی است و وضعیت زیرگونه آسیایی به‌قدری وخیم است که در حال حاضر در کشورهای همسایه ایران به‌طور کلی منقرض شده است.

حیات یوزپلنگ آسیایی در ایران نیز به بخش‌هایی از استان‌های یزد، خراسان جنوبی، کرمان و سمنان محدود شده و در لیست سرخ «اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت» قرار گرفته است.

برای توجه دادن به این شرایط، چهارم دسامبر برابر با ۱۴ آذر به عنوان روز جهانی یوزپلنگ نام‌گذاری شده است.

نگرانی از انقراض یوزپلنگ ایرانی در حالی افزایش یافته که در سال‌های گذشته گروهی از فعالان محیط زیست ایران با اتهام‌های امنیتی زندانی شده‌اند.

خبرهای بیشتر

شنیداری